Рафаел Надал успя да елиминира Томаш Бердих от Аustralian Open и на 1/2-финалите следва интригуващ сблъсък между него и Роджър Федерер. Това ще бъде епизод №27 на соченото за едно от най-великите съперничества в историята на тениса.

Швейцарецът не загуби сет срещу Дел Потро по-рано днес, а Надал пречупи Бердих в изключително оспорвана битка, продължила близо 4 часа и половина игра и прикючила 6:7, 7:6, 6:4, 6:3 за Рафа.

Двамата реализираха повече печеливши удари, отколкото непредизвикани грешки, а в края на двубоя испанецът се отчете с няколко феноменални уинъра от невероятни позиции, с което остави зрителите без дъх и публиката в Мелбърн бурно го аплодира след страхотните му изяви.

Шампионът от Australian Open за 2009 година завърши мача с 57 печеливши удара, а Бердих - с 66.

Двубоят беше изключително оспорван още от първата точка на мача, а първите 12 гейма завършиха в полза на сервиращите. В последвалия тайбрек играта отново бе много изравнена и нито един от двамата не успяваше да получи сериозно предимство. Стигна се до 5:5, когато удар на чеха попадна около линията, Рафа върна топката в полето на противника си, а след това Томаш завърши в опразнената част на корта. Испанецът поиска намесата на "Ястребово око", но според съдията на стола това е станало прекалено късно и му беше отказано. Надал бурно оспорва, но все пак играта бе подновена. Минипробивът бе факт, а в последвалото разиграване Бердих не сгреши при реализирането на сетбола.

Втората част също бе изключително оспорвана, като този път Надал имаше известно предимство и при 5:3 сервираше за изравняването на сетовете. Последва изключително агресивна игра на чеха, позволила му да върне пробива в последния възможен момент, а малко по-късно се стигна до втори тайбрек. От началото на турнира Бердих бе спечелил всичките шест изиграни, но този път перфектна игра на Рафа и непредизвикана грешка на чеха при резултат 7:6 точки сложиха край на тази серия.

Третият сет започна със серия от вихрени атаки от форхенд на Бердих, което му осигури пробив и преднина от 2:0 гейма, но отговорът на Надал не закъсня - изключително движение по корта, отлични ретури и възползване от всяка открила му се възможност. Резултатът бе четири поредни гейма в сметката на Рафа, а при 5:3 не трепна, сервирайки за преднина от 2-1 сета.

Надал беше набрал сила и спечели подаването на съперника си още в първата част на четвъртия сет. При дълго разиграване испанецът достигна топка, която всички се съмняваха, че ще успее да хване, и с мощен минаващ форхенд по правата поведе в резултата. Петият гейм продължи дълго при резултат 3:1 за испанеца, като се стигна до седем равенства. И двамата тенисисти имаха своите шансове да го спечелят, но Надал сгреши и на празен корт изпрати топката в аут, което бе добре дошло за Бердих. В следващия гейм седмият в света поведе с 40:15 при подаване на Рафа, но опитът се оказа решаващ и бившият лидер в ранглистата спаси и двата брекпойнта. Левичарят не скри негодуванието си и когато съперникът му поиска "Ястребово око" при подобна на тази от първия сет ситуация, а съдията на стола го позволи. При 5:3 и сервис на Бердих, силите на чеха явно не издържаха и класата на Надал си каза думата. Испанецът стигна до 3 мачбола и с мощен ретур подпечата успеха си още в първия.

За място на финала в Мелбърн Надал ще спори с Роджър Федерер в класически двубой между двамата бивши номер едно в света. Това ще е 27-и сблъсък между испанеца и швейцареца, като Рафа води със 17 победи срещу 9.