Рафаел Надал спечели демонстративния мач с Новак Джокович в Казахстан. Световните №1 и №2 се изправиха един срещу друг в Barys Arena в столицата Нур-Султан, като испанецът триумфира с 6-3 3-6 11-9 пред развълнуваните 11,578 зрители по трибуните.

Публиката бе категорично на страната на Матадора, като след всяка точка се чуваха възгласи „Рафа, Рафа“. Испанецът бе по-фокусиран върху двубоя, докато шоуто бе дело предимно от Джокович, който по-често влизаше в контакт с публиката и подавачите.

В първите минути и двамата не се придвижваха пълноценно по корта, а темпото несъмнено прилягаше на характера на мача. И двамата преминаха през дюсове в първите си подавания, а резултатът се движеше точка за точка. Матадора ръководеше повечето разигравания, като не бе рядкост и да го видим да излиза към мрежата.

При 2-1 Надал поведе с 30-0 от посрещане, но Джокович успя да обърне до 40-30. Последва сервис на Ноле, при който бе отсъдено докосване на мрежата, и нов начален удар. Сърбинът използва възможността, за да разчупи отново събитията, като с усмивка влезе „недоволен“ в дискусия с главната съдийка. Макар да разсмя опонента си и зрителите,  световният №1 трябваше да се завърне на основната линия, за да продължи гейма. Стигна се до брейкбол, при който Рафа триумфира – 3-1.

Новак бързо стигна до два шанса за рибрейк след три непредизвикани грешки от форхенд на испанеца. Рискува неуспешно от бекхенд при първия, но при втория Надал изпрати топката в мрежата и резултатът в сета стана 2-3.

Надал успя отново да си върне аванса от пробив и този път затвърди за 5-2, но при 40-0 в седмия гейм Джокович отново спечели адмирациите на всички в залата. Водачът в ранглистата бе хванат в крачка и изпълни брилянтен лоб с удар зад гърба си, след което завърши с блестящо стоп воле.

Ноле продължаваше да прави шоу, спечели подаването си на 0 и прегърна един от подавачите на топки, разменяйки няколко думи с него.

Сетът завърши 6-3 в полза на Надал, но шоуто с марка „Джокович“ продължи. По време на почивката Новак извика няколко от подавачите в един от ъглите на корта и станахме свидетели на танцовите умения на лидера в ранглистата, като момчетата последваха примера му и също се включиха в забавата.

На свой ред Матадора често отиграваше с крака топката между точките, като показа завидни футболни способности.

При 1-0 и 15-15 за Джокович във втората част двамата влязоха в любопитна въздушна размяна на удари. Надал излезе на мрежата и изглеждаше сякаш ще завърши с лесно воле, но забеляза навлизащия в корта свой опонент и насочи волето към неговата ракета. Последваха три бързи волета от двете страни на мрежата, след което сърбинът завърши с лоб. Прекрасна къса донесе два брейкбола на Ноле, но Рафа вдигна темпото и се измъкна за 1-1.

С напредването на мача зрелищните разигравания ставаха все повече, като често и двамата търсеха по-нетипични отигравания, което допринесе за чудесната атмосфера в залата. Постепенно Джокович вдигна темпото и при 3-2 си осигури няколко нови шанса за пробив. Първите два бяха спасени, но при третия реализира уинър.

Сърбинът стана по-прецизен при насочването на ударите си, често пласираше топката близо до линиите и със сигурност заигра на по-високи обороти.

Ако говорим за качество на тенис, осмият гейм на втората част може би бе най-добрият. Ноле си осигури сетбол след блестящ бекхенд по късия диагонал. Първият начален удар на Матадора влизаше рядко, което правеше задачата на Джокович по-лесна. При брейкбола обаче дори на втори начален удар Рафа успя да поеме инциативата и разходи съперника си по корта. Ноле се защитаваше по великолепен начин, но Надал успя да го преодолее с изящна къса. Спаси се, но все пак световният №1 докара мача до решаващ шампионски тайбрек.

В него Джокович на два пъти наваксваше пасив от минибрейк, но при 9-9 Рафаел Надал успя да спечели поредната точка от посрещане и затвори двубоя с 11-9.