Поставеният под № 3 сърбин Новак Джокович победи 16-кратния победител от турнири на “Големия шлем” Роджър Федерер и се класира за финала на US Open. Съперник на Ноле в мача за трофея ще бъде Рафаел Надал, който за първи път в кариерата си ще играе за титлата във Флашинг Медоус.
 
Джокович се наложи с 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5 и сложи край на серията на Федерер от шест поредни финала на Откритото първенство на САЩ. Освен това Ноле си отмъсти за загубите от швейцареца в Ню Йорк, който го победи на финала на US Open през 2007 г. и на полуфиналите през 2008 и 2009 г.
 
Успехът на Джокович сложи и край на надеждите за Мечтания финал между Федерер и Надал. Испанецът се класира за първи път в кариерата си на мач за титлата във Флашинг Медоус, след като се справи с руснака Михаил Южни след 6:2, 6:3, 6:4. От четирите турнира в “Големия шлем” Надал не е печелил само този в Ню Йорк.
 
При успех срещу Джокович, испанецът ще стане седмият тенисист спечелил всички турнири от “Шлема” и вторият най-млад сред тях. Освен това може да се превърне в едва четвъртия състезател, спечелил три поредни турнира от “Големия шлем” след въвеждането на Оупън ерата през 1968 г./БЛИЦ