Рафаел Надал спечели за шести път титлата от турнира в Барселона след победа над Давид Ферер с 6:2, 6:4. Това бе вторият изцяло испански финал между двамата в рамките на седем дни.
 
За Надал това е 45-ата титла от АТР в кариерата му и втори пореден трофей след успеха му над Ферер в Монте Карло на 17 април. Испанецът триумфира в Барселона в периода 2005-09 г., като на финалите през 2008 и 2009 г. побеждаваше Ферер. Световният № 1 пропусна турнира през миналата година заради контузия.
 
24-годишният Рафаел Надал стана първият тенисист, който е спечелил два турнира на АТР шест или повече пъти. Той има седем титли от надпреварата в Монте Карло.

Рафа проби в третия гейм, за да поведе с 2:1, а след това спечели и следващите две части без никакви затруднения. Надал направи още един пробив за 4:1, но Ферер върна един пробив за 4:2. След това обаче Давид изпусна подаването си и резултатът стана 5:2 за Рафаел Надал, след което лидерът в световната ранглиста спечели при своето сервиране за 6:2.

Втората част започна с продължителна размяна на форхенди. Надал бе по-уверен и поведе с 2:0. След това обаче Ферер спечели подаването си и проби за 2:2. Петият гейм бе най-дълъг в мача, но Ферер успя да го спечели, а след това направи и 4:2 и излезе уверено напред в резултата. Радостта на четвъртия в схемата испанец обаче продължи доста кратко, след като той се пропука при последвалото си подаване. Надал изравни и за 4:4, след което осъществи важния пробив за 5:4. След час и 48 минути престой на корта петкратният шампион от "Ролан Гарос" стигна до 6:4 в своя полза и така вдигна победоносно ръце.
/БЛИЦ