Едно от величията в световния тенис - Рафаел Надал, обяви официално, че слага край на професионалната си кариера в края на сезона. Той ще вземе участие във финалите на турнира "Купа Дейвис" през ноември в Малага и там ще се сбогува окончателно с професионалния тенис.

"Тук съм, за да ви кажа, че се оттеглям от професионалния тенис. Реалността е, че имах трудни години, особено последните две", сподели 38-годишният испанец във видеообръщение.

Надал приключва кариерата си с 22 титли от "Големия шлем", което е второто най-добро постижение в историята на мъжкия тенис след сърбина Новак Джокович, който е с 24 и все още е действащ играч.

Испанецът е печелил поне по два пъти всеки от турнирите от "Големия шлем". Той има рекордните 14 трофея на "Ролан Гарос", 4 пъти е печелил US Open и два пъти е триумфирал на Australian Open и "Уимбълдън".

Играещият с лява ръка испанец има и 2 златни медала от Олимпийски игри в кариерата си - на сингъл в Пекин през 2008 година и на двойки в Рио де Жанейро през 2016-а. Краля на клея е печелил 4 пъти и "Купа Дейвис" с Испания. Той има общо 92 титли на сингъл, като 63 от тях са на клей. В турнирите от категория "Мастърс" Надал може да се похвали с 36 трофея.

Надал за първи път оглавява ранглистата на ATP през 2008 година. Той е притежател и на рекордната серия от 81 поредни победи на червена настилка. Първата си титла от "Големия шлем" грабва през 2005 година на Откритото първенство на Франция.

Битките му с Роджър Федерер и Новак Джокович пък се превърнаха в едни от най-великите съперничества в историята не само на тениса, но и на спорта като цяло.

НАДАЛ В ЦИФРИ
Роден на 3 юни 1986 в Манакор, Балеарски острови, Испания
Титли от Големия шлем - 22
(14 - Ролан Гарос, 4 - US Open, Уимбълдън - 2, Аустрелиън Оупън - 2)
Титли от Мастърс - 36
Общо титли: 92
Златен медал на сингъл от Олимпиадата 2008 в Пекин
Златен медал на двойки от Олимпиадата 2016 в Рио де Жанейро