Най-добрият испански тенисист в момента Рафаел Надал спечели рекордна четвърта титла от Мастърса в Мадрид, след като на финала стигна до успех с 2:6 6:4 3:0 и отказване на японеца Кеи Нишикори.

До момента Надал и Федерер бяха тенисистите с най-много титли на Мастърса в Мадрид, но днес испанецът добави четвърта и излезе първи в тази класация. Това е трета титла за Надал през сезона, колкото има водачът по този показател Станислас Вавринка.

Очакваше се страхотна битка за трофея, но травмата в кръстта на японеца развали срещата. Кеи Нишикори взе първия сет с 6:2 след серия от нетипични грешки на Надал и поведе с 4:2 във втория, но в този момент болките станаха непосилни, след което последва намеса на физиотерапевта, което също не помогна на японеца, който загуби втория сет с 4:6 и се отказа при 0:3 в третата част.

За шампионския си трофей Рафаел Надал получи чек на стойност 698,720 евро от наградния фонд и 1000 точки за ранглистата, благодарение на които си гарантира оставане под №1 след Мастърса в Рим, без значение какво ще се случи в италианската столица.

Надал има вече 63 титли от турнири на АТП, като 28 от трофеите са на ниво Мастърс. От началото на кариерата си испанецът е спечелил 44 турнира на клей, като в историята на тениса само един играч има повече трофей на такава настилка - Гилермо Вилас с 46.

След края на турнира в Мадрид Рафаел Надал е тенисистът с най-много победи през сезона – 30, следван от Федерер с 28 и Нишикори и Чилич с по 27.