Надя Петрова (Русия) победи китайката Цзе Джън (Китай) с 6:3, 6:3 в мач от група “Средец” на Турнира на шампионките в София. Това беше първи мач и първа победа за рускинята и второ поражение за Цзе Джън, която вчера отстъпи на нашата Цветана Пиронкова. Така китайката ще разчита на чудо и въртележка в групата, за да продължи на полуфиналите.

Номер 13 в световната ранглиста Петрова днес не показа най-добрия си тенис, но стигна до успеха. След двубоя тя призна, че не е доволна от представянето си, тъй като не е имала време да се запознае с настилката. Рускинята днес заби 5 аса срещу нито един за китайката. Първият сервис беше проблем и за двете – 52% успешен за Надя Петрова и 59% за Цзе Джън. Двубоят продължи 1 час и 30 минути.

Двубоят започна със серия от пробиви, чийто край сложи Надя Петрова. Рускинята първа съумя да съхрани подаването си и поведе с 4:2. Това се оказа решаващ момент в сета, до чийто край Джън не успя нито веднъж да задържи сервис-гейма си. Така след 42 минути рускинята поведе в резултата.

През втората Петрова продължи да бъде агресивна и набързо дръпна с 4:1 гейма. Любопитното е, че до този момент Джън нито веднъж не бе успяла да спече ли гейм, в който сервира. Това все пак се случи за 4:2, но крайният победител отдавна бе предрешен.

В четвъртък Надя Петрова ще се изправи срещу добрата си приятелка Мария Кириленко, с която преди няколко дни спечели титлата от двойки на заключителния турнир на WTA.