Давид Налбандян отстрани местния любимец Лейтън Хюит в първия кръг на Откритото първенство на Австралия. След тегленето на жребия сблъсъкът между двамата бе опреден като най-интересния на старта, а двамата състезатели го превърнаха в истински спектакъл. Аржентинецът спаси два мачбола, след което взе двубоя с 3:6, 6:4, 3:6, 7:6, 9:7. Срещата продължи 4 часа и 48 минути и премина през редица обрати.

Лейтън взе първия сет, но Давид отвърна подобаващо и изравни. Последва нов сет за австралиеца. Хюит поведе в четвъртата част с 3:1 след пробив, но Налбандян обърна до 5:3. В този момент бившият номер 1 изравни – 5:5, като двамата спечелиха подаванията си и вкараха мача в тайбрек. В него аржентинецът бе перфектен – 7:1 и 2:2 сета.

В петата част Налдабндян сервираше за победата при 5:4. Подкрепян от трибуните Лейтън намери сили да изравни – 5:5, след което дръпна с 6:5. В следващия гейм аржентинецът сервираше и спаси два мачбола, за да изравни 6:6.

Стигна се до 7:7. По това време се видя, че Давид има проблеми с коленете, но той успя да вземе гейма си без да даде точка на противника, след което стигна до мачбол. В драматично разиграване топката закачи мрежата, Хюит успя да я прати в полето на съперника, но Налбандян с прехвърлящ удар триумфира в мача.