Световният №1 в мъжки тенис Новак Джокович обмисляше да се оттегли от Олимпиадата поради ограниченията, свързани с COVID-19, след като спечели титлата на "Уимбълдън", но реши да тръгне за Япония и разкри, че е го е направил поради "патриотични причини".

"Възможността за спечелване на олимпийски златен медал за Сърбия надминава разочарованието от играта пред празни трибуни на Олимпиадата в Токио", сподели Джокович в телевизионно интервю за черногорската информационна агенция МИНА и добави, че бившата олимпийска вицешампионка на Хърватия Бланка Влашич го е убедила да участва на Игрите в Токио.

"Всичко се свежда до патриотизма и моите чувства към Сърбия. Не съм доволен, че ще играя без фенове или от различните ограничения заради коронавируса, които са в сила в Япония, но представянето на страната ми на олимпийските игри е задължително. Видях се с Бланка Влашич преди няколко дни и тя каза, че хората помнят само кой е спечелил медалите, а не какви са били условията или дали има фенове или не. Нейните думи ми повлияха и съм щастлив, че реших да участвам на Олимпийските игри. Вдъхновен съм да играя най-добрия си тенис и съм уверен, че мога да спечеля златния медал след големия брой мачове досега този сезон", добави сърбинът.

Бланка Влашич спечели сребърен медал в скока на височина в Пекин 2008 и бронз в Рио де Жанейро 2016.

“Олимпиадата и Откритото първенство на САЩ са най-големите ми цели до края сезона. Но съм пълен с увереност и мотивиран да представя Сърбия по възможно най-добрия начин. Мечтая за медал от Токио, надявам се на златен, а след това ще отида в Ню Йорк с цел да завърша всичко", завърши Ноле.