Завръщането на корта на 42-годишната американка Винъс Уилямс не се състоя по най-добрия начин и се предаде на Селин Неф в битка на поколенията в първия кръг на турнира по тенис за жени в Хертогенбош. Неф отбеляза запомняща се победа при дебюта си в основната схема на WTA, идвайки от сет назад в резултата и пробив, за да победи Винъс Уилямс с 3:6, 7:6 (3), 6:2 за 2 часа и 18 минути.

Опитната американка не беше играла от пет месеца, но и днес кондиционното й състояние не беше вдъхновяващо. Уилямс е бивша номер 1 в световната женска ранглиста, притежава седем титли от Големия шлем на сингъл, пет от които са на тревата на Уимбълдън. 17-годишната Неф е родена през 2005-а година в Швейцария, а любопитното е, че нейна треньорска е била майката на Мартина Хингис.

До момента тя не игра заради контузия в подколянното сухожилие, получена на турнира в Оукланд през януари. Но днес излезе агресивно, опитвайки се да покаже най-доброто от качествата си. Няколко хубави волета й гарантираха победата в първия сет пред погледа на сестра й Серина. И тя запази инерцията и във втория сет, проливайки подаването на младото момиче за 3:2. Но Неф, която направи много сериозен скок в ранглистата от 908-о до 202-о място, демонстрира защо е смятана за тенисистка с бъдеще.

Кулминацията на втория сет беше вълнуваща, след като и двете показаха умения на корта с минаващи удари, дропшотове и воле. Форхендът на Винъс беше решаващ за задържането й в сета до тайбрека, когато я разочарова с три ключови непредизвикани грешки и така резултатът стана 1:1 сета. В третия сет Винъс Уилямс отпадна физически, а младата Неф набираше все по-сериозна увереност. В края на мача статистиката показваше 41 непредизвикани грешки за Винъс, 16 от които бяха направени в последните осем гейма от мача.

Напред продължават още четири от поставените състезателки в схемата – Екатерина Александрова (Русия), Бианка Андрееску (Канада), Александра Саснович (Беларус) и американката Кейти Макнали.

Александрова, която е номер 4, отстрани сънародничката си Евгения Родина със 6:3, 6:4, а Андрееску с номер 6 премина през туркинята Зейнеп Сьонмез с 6:4, 6:4. В изцяло американски сблъсък Макнали преодоля Кейти Волинец с 6:2, 6:1. 7-ата в решетката Саснович спря Лукреция Стефанини (Италия) с 6:0, 6:3.