Известният френски тенисист Жо-Вилфрид Цонга се оттегли след 18 години на корта в емоционален следобед на мястото, където го боготворят - корта "Филип Шатрие" в Париж. 37-годишният французин загуби от Каспер Рууд със 7:6, 6:7, 2:6, 6:7 след почти четири часа игра в мач от "Ролан Гарос", завършвайки го с травма, но без да се предава.

Контузия в рамото провали опитите на Цонга да стигне до пети сет, разплака се няколко пъти в тайбрека на четвъртия, когато дори не можеше да сервира, а феновете го изпрати в последния му голям ден на корта с невероятна атмосфера от първото разиграване до края. Най-малко пет пъти хорово бе изпълнен химнът на Франция - прочутата "Марсилеза".

Winbet - победата е емоция! (18+)

След края френската легенда падна на корта и целуна червената настилка на "Ролан Гарос". Цонга е двукратен полуфиналист в Париж, достигна до финал на Australian Open преди 14 години и спечели 18 титли. Той стигна до №5 в световната ранглиста преди десетилетие.

На церемония след мача родителите, всички треньори и куп близки хора, съпътствали кариерата на Цонга слязоха на корта, а тримата големи - Рафаел Надал, Новак Джокович и Роджър Федерер, го поздравиха с видеообръщения, пуснати на екрана на корта. Той е един от малкото, които са побеждавали и тримата, когато те са били на върха в света.

"Исках да завърша тук, на този турнир, който толкова много обичам. И пред тази публика, която винаги толкова ме е обичала", каза Цонга през сълзи. Победилият го Рууд ще играе в трети кръг срещу Емил Руусувуори от Финландия.