Най-добрият български тенисист Григор Димитров за първи път в кариерата си се класира за полуфинал на US Open, след като записа драматичен успех с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 над Роджър Федерер. Това е първа победа в кариерата на Гришо над швейцареца. Така за втори път в кариерата си Димитров е Топ 4 на турнир от Големия шлем след „Уимбълдън“ през 2014 г. Сега на хасковлията предстои мач за попадане на финала срещу Данийл Медведев от Русия.

ПЪРВИ СЕТ
Мачът не започна добре за българския тенисист. Федерер проби подаването на Гришо още във втория гейм. Това позволи на швейцареца да поведе много бързо с 3:0. Едва тогава Димитров спечели свой сервис гейм, но Маестрото отговори и резултатът стана 4:1. Нов успешен гейм при собствено подаване остави хасковлията като участник в първия сет. Федерер спечели разиграванията при свой сервис, а това му позволи да поведе с 5:2. След кратката пауза Гришо се възползва от новите топки и набързо взе собствения си сервис гейм. Швейцарецът отговори като истинска машина, спечели подаването си на нула за 6:3, приключи първия сет за 31 минути и поведе в мача.

ВТОРИ СЕТ
Изключително равностойно начало на частта. И двамата тенисисти печелеха подаванията си, но във втория гейм Григор Димитров пропусна възможност за пробив. Той обаче не изтърва шанса си в шестия, когато осъществи брейк в сервиса на Федерер. След това пробивът беше затвърден и българският тенисист поведе с 5:2. Швейцарецът отговори подобаващо, взимайки подаването си на 15 и намали изоставането си в сета. След това Маестрото върна пробива и намали на 4:5, след като Гришо спаси един брейкбол, но след това направи двойна грешка. Българинът обаче не се стресна. Той се оказа догонващ при 0:30, но с четири поредни точки направи нов пробив в подаването на Федерер, взе частта с 6:4 и изравни резултата в мача.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

ТРЕТИ СЕТ
Равностойно начало на частта. Двамата печелиха със сравнителна лекота своите подавания. Нещата се промениха в петия гейм. Федерер спечели възможността да има три брейкбола, но българинът успя да ги отрази, а след това и да спаси своя сервис гейм и да вземе подаването си за 3:2. Федерер набързо изравни. В следващия си сервис гейм Григор Димитров направи двойна грешка в решителен момент и швейцарецът направи пробив, за да поведе с 4:3. Гришо беше на път да върне брейка, тъй като получи две възможности за това. Федерер обаче успя да ги отрази и да спечели подаването си. След това Маестрото направи нов пробив в сервиса на Димитров, след като при 40:15 получи два сетбола и се възползва още при първия от тях.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Много добър старт на Григор в тази част. Българиският тенисист успя да пробие сервиса на Федерер още в първия гейм. След това брейкът беше потвърден и хасковлията поведе с 2:0. След това Роджър успя да намали изоставането си. Димитров отговори с гейм на нула и поведе с 3:1. Маестрото не се предаде и спечели подаването си, въпреки че на два пъти беше догонващ. Гришо обаче поведе с 4:2, след като отрази един брейкбол в подаването си. Последва 12-минутен гейм, който Маестрото успя да измъкне, след като спаси седем възможности на Григор да пробие подаването му. Българинът спечели бързо своето подаване и поведе с 5:3. Федерер взе своя сервис гейм на нула. Последва нов изключително драматичен гейм, в който Григор Димитров първо спаси пет брейкбола, а след при приключи частта при първия си сетбол. Така се стигна до 6:4 в четвъртия сет и 2:2 в мача.

ПЕТИ СЕТ
Преди началото на тази част Роджър Федерер поиска медицинска помощ. След пристигането на физиотерапевта, двамата се прибраха за медицинска манипулация в съблекалнята. Съдията даде медицински таймаут от три минути. 
И този сет започна добре за Григор, който проби подаването на швейцарския си съперник. Брейкът не само беше затвърден с гейм на нула в полза на Димитров, а българският тенисист направи още един пробив и поведе с 3:0. Гришо отново взе подаването си на нула. Едва в този момент Федерер успя да спечели собствения си сервис гейм и намали изоставането си на 1:4. Последва нов бърз гейм за Димитров. Най-сетне силен сервис гейм за Маестрото в петия сет и швейцарецът намали на 2:5. Гришо не остави никакъв шанс на съперника си в осмия гейм, взе го на нула и при първия си мачбол спечели срещата.

Мачовете между Маестрото от Швейцария и Григор Димитров досега
2013 г. Базел (1/4-финал); Федерер - Димитров 6:3, 7:6 (2)
2014 г. Базел (1/4-финал); Федерер - Димитров 7:6 (4), 6:2
2015 г. Бризбейн (1/2-финал); Федерер - Димитров 6:2, 6:2
2016 г. Бризбейн (1/4-финал); Федерер - Димитров 6:4, 6:7 (4), 6:4
2016 г. Australian Open (3-и кръг); Федерер - Димитров 6:4, 3:6, 6:1, 6:4
2017 г. "Уимбълдън" (1/8-финал); Федерер - Димитров 6:4, 6:2, 6:4
2018 г. Ротердам (финал); Федерер - Димитров 6:2, 6:2
2019 г. US Open (1/4-финал); Димитров - Федерер 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2