Финландецът Ярко Ниеминен отстрани поставеният под номер 13 в схемата на Australian Open – Томи Хаас. Двамата се срещнаха в двубой от първи кръг на турнира, който завърши с успех на финландеца със 7:6, 4:6, 6:4, 4:6, 8:6. Двубоят в “Мелбърн парк” продължи близо 4 часа и предложи на зрителите много емоции и зрелищни отигравания.

В първия сет нито един от двамата тенисити не успя да пробие подаването на съперника си и се стигна до тайбрек, който бе спечелен със 7:3 от Ниеминен. Томи Хаас не остана длъжен и въпреки, че започна втория сет с изоставане от 0:3 успя да обърне и да стигне до изравняване на резултата.

Третият сет отново бе за Ниеминен. Той успя да пробие сервиса на Хаас и да направи резултата 1:3 гейма, и не позволи да загуби подаване до края на сета.

Германецът започна ударно четвъртата част и поведе с 3:0. Последваха 3 гейма и за финландеца, а но в решителния момент, при 5:4 за Ниеминен, Хаас успя да стигне до пробив и да доведе нещата до пети решителен сет.

В него Хаас изпусна мачпойнт при резултат 6:5 в своя полза и това му повлия лошо. Той загуби на 15 подаването си, а при сервирането за мача Ниеминен не му остави никакви шансове и продължи напред.

В следващия кръг финландецът ще срещне хърватина Иван Додиг.