Канадецът Милош Раонич направи 47 аса – рекорд за мач при два от три сета в турнир на АТР, за да преодолее Камерън Нори (Великобритания) с 6:7 (6), 6:3, 7:6 (9), за да се класира за втория кръг на турнира по тенис "Куинс клъб" в Лондон.

Финалистът на "Уимбълдън" от 2016-а година подобри предишния рекорд по брой асове в един мач, който беше поставен от хърватина Иво Карлович през 2015-а година в Хале (Германия) с два броя повече. В следващия кръг Раонич ще играе срещу победителя от мача между Тейлър Фриц (САЩ) и Таро Даниел (Япония).

Раонич пропусна сезон 2022 заради контузии и игра едва в малък брой турнири през миналата година. А в днешната среща показа, че възвръща формата си, след като спаси два мач-бола в тайбрека на третия сет и след края на срещата призна, че се е нуждаел от целия си наличен арсенал, за да преодолее Нори.

"Вероятно трябваше да изстрадам всяка една точка, всяко едно разиграване, за да победя днес, каза канадският тенисист пред сайта на АТР след края на срещата. Този малък рекорд е нещо наистина специално, нещо значимо. И се радвам, че идва заедно с победа. Защото иначе щях да се чувствам различно или малко по-зле, ако вкарам толкова много асове, но пък в крайна сметка загубя мача".

Датчанинът Холгер Руне изненадващо загуби след обрат с 6:4, 6:7(4), 3:6 от Джордан Томпсън (Австралия) още на старта на турнира на трева в Лондон. Скандинавецът, който е поставен под номер 7, беше сочен за един от фаворитите за титлата и можеше да се срещне с Григор Димитров (България) на финал.

В първия сет един пробив бе достатъчен, като Руне го направи в 10-ия гейм при сервис на австралиеца за оставане в сета. Във втория сет победата беше решена в тайбрек, където Томпсън взе със 7:4. Третата част започна отлично за набралия скорост австралиец, който проби и оттам до края на мача задържа преднината си.

В друга среща от първия кръг японецът Ринки Хиджиката се възползва от контузия на Франсис Тиафо (САЩ) и се класира напред, след като двамата си размениха по един сет – 7:5, 4:6, 1:0.