Професионалните асоциации в световния тенис ATP и WTA са напът да задълбочат скандала в спорта, свързан с решението на „Уимбълдън“ да не бъдат допускани играчи от Русия и Беларус. Причината за това е войната в Украйна, която руската армия започна в край на февруари, а част от офанзивата беше предприета от беларуска територия.

Според „Дейли Телеграф“ в следващите дни, ръководството на мъжката тенис асоциация ATP ще обяви санкции, които ще бъдат продиктувани от забраната на руснаци и беларуси да участват дори с неутрален статут.

Очаква се едно от решенията да отмени присъждането на точки за участие на „Уимбълдън“. Така ще бъде частично възстановена справедливостта, тъй като руските и беларуските тенисисти няма да могат да печелят точки заради забраната. Счита се, че женската асоциация WTA ще подкрепи такава позиция от страна на АТР.

Организаторите на „Уимбълдън“ потвърдиха позицията си относно забраната за руски и беларуски тенисисти и категорично отказват да променят решението си. Подкрепа за това получиха и от британското правителство.