Нов скандал за допинг контрол е на път да избухне около Мария Шарапова или по-точно около нейното завръщане на корта. Националната антидопингова агенция в Германия (NADA) е подала оплакване, че по време на турнира в Щутгарт от календара на WTA (Женската тенис асоциация) не са направени тестове за допинг. Това може да предизвика сериозни конфликти, тъй като във въпросната надпревара на корта се завърна Мария Шарапова. 30-годишната рускиня тъкмо бе изтърпяла санкция от 15 месеца заради употреба на забраненото вещество мелдоний, а за турнира в Германия бе получила специална покана.

От NADA разбрали, че от Международната федерация по тенис (ITF) не предвиждат допинг тестове в Щутгарт и спонтанно решили да пратят свои представители там. Допинг ловците обаче били отпратени от ITF, чийто шефове се позовали на правилника на Световната антидопингова агенция (WADA), според който допинг проверките трябвало да бъдат обявявани 35 дни преди съответната надпревара.

„Това е нещо, което не можем да приветстваме, особено когато Международната централа не провежда никакъв контрол при този турнир. Няма никакъв смисъл да говорим за нарочени проверки”, коментира шефката на NADA Андреа Готцман.

„Когато чухме, че там въобще не се упражняват никакви проверки, точно затова отидохме. Ако Шарапова бе тествана и резултатът бе негативен, можеше да покаже, че отново е интегрирана в системата за допинг контрол”, каза пък друг от шефовете на германската антидопингова агенция Ларс Мортзифер.

Засега няма никаква реакция от ITF във връзка с упреците, че не са допуснали допинг контрол на турнира.