ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Бившата №1 в световната ранглиста по тенис Симона Халеп е със спрени състезателни права заради положителна допинг проба за забранената субстанция "роксадустат".

Дисциплинарната комисия на Световната федерация ITF обяви, че двукратната шампионка в турнирите от Големия шлем е дала положителните тестове на Откритото първенство на САЩ през септември. И двете ("А" и "Б") проби на румънката са потвърдили наличието на веществото.

"Симона Халеп е със спрени състезателни права заради нарушаване на антидопинговите правила. След изследване на "А" и "Б" пробите й беше открито наличието на FG-4592 ("Роксадустат"), който е в забранения списък за 2022 година на Световната антидопингова агенция", се казва в съобщението на ITF.  

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Роксадустат" е лекарство против анемия и представлява инхибитор, който увеличава ендогенното производство на еритропоетин и стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

31-годишната Халеп обяви, че е шокирана от новината и написа, че започва "най-тежката битка в живота й - тази за истината".

"Това е най-големият шок в живота ми. През цялата си кариера идеята да мамя по какъвто и да било начин никога дори не е минавала през ума ми, защото това е против моите ценности, на които съм възпитана. Изправена пред такава несправедлива ситуация, се чувствам объркана и предадена. Ще се боря докрай, за да докажа, че никога не съм вземала умишлено забранени субстанции и вярвам, че истината ще излезе наяве", коментира Халеп, която през 2013 година спечели Турнира на шампионките в София.

Румънката завоюва титлите на "Ролан Гарос" през 2018 г. и на "Уимбълдън" през 2019 г. Халеп има общо 24 титли в Тура на АТП, две от които през този сезон в Мелбърн и Торонто, а в момента заема деветото място в световната ранглиста.

В момента тя се възстановява от операция на носа, на която се подложи в средата на септември след Откритото първенство на САЩ заради затруднения с дишането. 

Припомняме, че преди време Халеп направи и друга жертва в името на тениса. През 2009 г. румънката реши да намали бюста си. Тогава Халеп беше само на 18 години и се аргументира с факта, че гърдите й тежат прекалено много и е невъзможно да постигне нещо значимо в спорта, ако не прибегне до интервенцията. 

Наскоро пък Халеп се разведе със съпруга си - милиардера Тони Юруч. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК