Новак Джокович спечели надпреварата с Анди Мъри и беше обявен за Световен шампион за 2012 г. от Международната тенис федерация (ITF). Американката Серина Уилямс взе наградата при жените за трети път.
 
Сърбинът, който завършва годината като лидер в ранглистата на АТР, през 2012-а защити титлата си от Аустрелиън Опън, игра финал на “Ролан Гарос” и Ю Ес Оупън и спечели пет титли от други турнири, включително финалния за годината турнир в Лондон.
 
“Горд съм, че съм определен за световен шампион на ITF за втора поредна година. Не беше лесно да повторя силна година, каквато беше 2011-а”, заяви Джокович.
 
31-годишната Серина Уилямс беше неудържима през втората половина на годината. Тя триумфира на “Уимбълдън”, взе олимпийската титла на сингъл и двойки, и спечели Ю Ес Оупън. “За мен е голямо признание да спечеля наградата за трети път”, призна американката.
 
Американците Боб и Майк Брайън взеха приза при мъжките двойки за девети път в последните 10 години. При женските дуета приза получиха италианките Сара Ерани и Роберта Винчи. Холандката Естер Вердеер за 13-а поредна година беше обявена за световен шампион при тенисистките в инвалидна количка, а при мъжете в тази категория титлата взе Стефан Уде от Франция.