Собствениците на апартаменти в луксозен хотел в Мелбърн може да създадат сериозни проблеми на провеждането на Australian Open, които искат да използват комплекса за карантиниране на тенисистите.

Адвокатът Греъм Ефрон, който представлява собствениците, твърди, че никой не е искал одобрението на клиентите му относно плановете за настаняване на играчи в хотела, където те да прекарат задължителната 14-дневна карантина преди началото на първия за годината турнир от Големия шлем.

„Инструкциите, които получих, са свързани със завеждането на дело. Затова и точно в съда ще решим казуса“, обяви Ефрон пред „Ройтерс“.

Стотици тенисисти се очаква да пристигнат в Мелбърн в средата на януари, където да се подложат на двуседмична карантина. Australian Open ще се проведе в периода 8-21 февруари, след като беше отложен с няколко седмици, за да може участниците да преминат през задължителната изолация.

Ефрон уточнява, че собствениците на апартаменти в хотел „Westin Melbourne“ са били поставени пред свършен факт, когато на Бъдни вечер просто са били информирани за плановете на организаторите на турнира.

„Няма правителствено решение за превръщането на частично населен от частни лица хотел в карантинна зона. Сред клиентите ми са едни от топ бизнесмените на Австралия. Според тях плановете за хотела относно Australian Open ще навреди на бизнеса им“, допълни адвокатът.

Мелбърн, който е столица на щата Виктория, е епицентърът на втората вълна от COVID-19 в Австралия. В града два хотела бяха превърнати в карантинни зони за всички чужденци, пристигащи в страната. През последните седмици в щата Виктория бяха отбелязани 18 000 нови случая на коронавирус, а смъртните случаи са близо 800.