Една тийнейджърка се превърна в истинска сензация от началото на „Уимбълдън“. 18-годишната Ема Радукану, която се състезава за Великобритания, привлече вниманието на специалистите и феновете. При това не само с изявите си на корта, но и заради своята привлекателна външност и лъчезарната си усмивка.

Вчера родената в Канада тенисистка трябваше да прекрати участието си на турнира в „Ол Инглънд Клъб“ в четвъртия кръг, но не заради загуба, а заради медицински проблем. Тя изоставаше с 4:6 и 0:3 срещу Айла Томлянович (Австралия), когато прецени, че повече не може да се бори със сериозните трудности при  дишането.

Winbet - победата е емоция! (18+)

С представянето си в предишните мачове Радукану направи впечатление на специалистите. Освен това тя стана най-младият и най-дълго задържалият се британски тенисист на „Уимбълдън“, включително и при мъжете.

Тийнейджърката е странна комбинация на гените на баща румънец (Ян) и на китайска майка (Рене). Родена е на 13 ноември 2002 г. в Торонто, но на двегодишна възраст се мести със семейството си в Лондон. На 5 години започва да тренира тенис в тенис академията „Бромби“. Самата тя признава, че няколко пъти през годината посещава баба си в Румъния и обожава румънската кухня. За свои примери в тениса посочва китайката Ли На и настоящата звезда на женския тенис Симона Халеп.

„Баща ми ме хвърли още от малка във всеки спорт, който може да си представите – езда, плуване, танци, баскетбол, ски, голф и дори картинг. И всичко това паралелно с тениса“, признава Ема Радукану.

Сегашният ѝ треньор Найджъл Сиърс – тъстът на Анди Мъри, твърди, че Ян Радукану не е от амбициозните родители, които тикат децата си към спорта и искат от тях успехи на всяка цена. „Той има много умерен подход към дъщеря си и никога не я притиска“, споделя Сиърс.

Преди началото на „Уимбълдън“ тя беше №338 в света и участва в турнира с уайлд кард от организаторите. Ема обаче направи такъв поход през схемата на турнира, че стана най-младата британска тенисистка, стигнала до втората седмица след Кристин Труман през 1959 г. Още по-впечатляващото е, че през последната година Радукану сериозно е била разкъсвана между тренировките и училището, тъй като е трябвало да покрие матурите си по математика и икономика. Резултатите от изпитите ще излязат през следващия месец.

За обикновения фен на тениса прогресът на Ема Радукану може да е истинска сензация, но това не е така за истинските специалисти. Особено тези на Острова. Още от 11-годишна тя записва победи над опитни професионални тенисистки. За това свидетелства бившата първа ракета на Великобритания Ан Кеотавонг, която капитан на националния отбор включва Ема в състава за „Били Джийн Кинг Къп“ (бившата Фед Къп) срещу Словакия през 2020 г.

„Преди седем години, след като прекратих кариерата си, започнах курсове за треньор заедно с Мел Саут. Двете се нуждаехме от опитни зайчета, върху които да практикуваме. Тогава в Националния тенис център дойдоха Ема и още една малка тенисистка. Бях чувала за нея от други играчи и специалисти в страната. Исках да ѝ покажа, че още не е дорасла да играе с истинските професионалисти. Направихме мач на двойки, но се оказа изненадващо трудно. С Мел се спогледахме и си казахме, че трябва да играем наистина сериозно, тъй като от другата страна на мрежата имаше нещо специално за света на тениса. Колкото до бъдещето, мога да прогнозирам, че с лекота ще влезе в Топ 10“, обяви Кеотавонг.

От гледна точка на представянето на Ема Радукану на „Уимбълдън“, истинско недоумение предизвиква решението на организаторите първоначално да ѝ откажат уайлд кард. Поканата идва едва след нейното участие на турнира на ITF в Нотингам, където отпадна от Цветана Пиронкова на четвъртфиналите. През февруари пък стигна до финал на турнира в Съндърланд на твърди кортове, където загуби от друга българка – Виктория Томова.

След представянето си на „Уимбълдън“ 18-годишната британка ще се доближи сериозно до двете най-добри български тенисистки. Радукану ще бъде сред 185-те най-добрите в света. В момента Пиронкова е 103-а, а Томова е 104-а в света.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ