Най-добрият български тенисист остана под номер 46 в световната ранглиста на ATP след края на "Ролан Гарос".  Българинът защити точките си от миналата година, когато отново отпадна в трети в трети кръг. 

В момента Гришо разполага с актив от 997 точки, а от поставеното като цел завръщане в Топ 10 го делят малко под 2000 точки.

В следващите седмици в сезона на трева Димитров няма много точки за защитаване - в Куинс той отпадна във втори кръг от Новак Джокович и има само 45 точки, а още едва 10 натрупа на Уимбълдън, където отпадна на старта от Стан Вавринка. 

Първата ни ракета няма да играе тази седмица. Той бе заявил участие на турнира Libema Open в Хертогенбош, но предпочете да не натоварва рамото си, което му създава много проблеми през този сезон. Освен това с промяната в програмата Григор ще може да се подготви по-добре за сезона на трева, който ще започне за него в Куинс (17-23 юни). Това е един от любимите турнири на Димитров, който спечели титлата в английската столица през 2014 година след маратон и страхотен обрат за 6:7(8), 7:6(1), 7:6(6) срещу Фелисиано Лопес. През настоящия сезон той ще се включи и в надпреварата на двойки, където ще сформира звезден тандем с Хуан Мартин дел Потро.

На върха при мъжете няма промени, като въпреки титлата си от "Ролан Гарос" Рафа Надал изостава с малко повече точки от водача Новак Джокович - 12 715 срещу 7945, тъй като през миналата година Ноле отпадна кръг по-рано. Рафа обаче води на сърбина що се отнася до спечелените точки само през календарната година, които определят класиранета за финалния турнир на ATP в Лондон - 5505 срещу 4725 точки.