Всички участници на Australian Open задължително трябва да са ваксинирани срещу COVID-19. Новината беше съобщена официално тази сутрин от Крейг Тили – директор на първия за 2022 г. турнир от Големия шлем. Откритото първенство на Австралия трябва да се проведе от 17 до 30 януари 2022 г.

Съобщението на Тили е жесток удар по най-добрия тенисист в момента Новак Джокович. Както е известно, сърбинът нееднократно е изразявал позицията си на антиваксър. Ако не изпълни условието, поставено от организаторите на Australian Open, Ноле няма да има възможността да защитава титлата си от Мелбърн, спечелена през 2021 г. Още повече, Джокера ще трябва да отложи и възможността да атакува завоюването на 21-ва рекордна титла от Големия шлем. С по 20 трофея са още Роджър Федерер и Рафаел Надал. Още повече, че Джокович държи рекорда за най-много титли от Australian Open – девет.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Мелбърн, където традиционно се провежда първия за всяка година турнир от Големия шлем, беше 260 дни в локдаун по време на пандемията. През октомври правителството на щата Виктория обяви, че няма да бъдат направени никакви изключения за неваксинираните тенисисти. Преди това обявено, че спортистите без имунизация ще трябва да преминат през период на карантина.

В изявлението си Крейг Тили съобщи, че всички тенисисти вече са информирани, че трябва да имат поставена ваксина, което в световен мащаб доказа, че е ефективно решение за ограничаване на тежките случаи на COVID-19. Имунизацията на спортистите ще редуцира и възможността за пренасяне на заразата на кортовете в „Мелбърн Парк“.

„Има много спекулации относно ваксинацията, но нека бъда пределно ясен: всички тенисисти, треньори, придружаващи лица, съдии, спонсори и служители на Australian Open трябва да с преминат пълен курс на имунизация. Знаем за позицията на Новак Джокович. Ще се радваме да го видим и през 2022 г. в Мелбърн, но самият той вече знае, че ще трябва да се ваксинира, за да играе в Австралия“, обяви директорът на турнира.