Българският тенисист Григор Димитров беше определен за Спортист на Балканите в 45-то издание на анкетата на Българската Телеграфна Агенция за 2017 година.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания). Призовата тройка допълниха Симона Халеп (Румъния) и Рамил Гулиев (Турция). Димитров получи 62 точки, след като попадна в анкетните карти на всички гласували агенции.

Той направи най-силния сезон в кариерата си и завърши на трето място в световната ранглиста, след като спечели финалния турнир на АТП на осемте най-добри през годината в Лондон. 26-годишният хасковлия взе още три титли в Бризбейн, в София и на турнира "Мастърс" в Синсинати. Той също така игра полуфинал на Откритото първенство на Австралия, където отпадна драматично в пет сета от Рафаел Надал (Испания).

Димитров е първият българин, който печели приза Спортист на Балканите, след Станка Златева през 2010 година. На второ място с 60 точки се класира водачката в световната ранглиста по тенис при жените Симона Халеп, която достигна до финала на "Ролан Гарос". Тя стана първата румънка в историята, която оглави класацията на Женската тенис асоциация. Трети с 49 точки е световният шампион в спринта на 200 метра Рамил Гулиев. Четвърта с 48 точки се нареди световната шампионка и европейска златна медалистка в зала на овчарски скок Катерина Стефаниди (Гърция), а пета с 46 точки е световната шампионка на диск и миналогодишна победителка в анкетата Сандра Перкович (Хърватия).

Хърватският футболист Лука Модрич, който спечели пет трофея с Реал (Мадрид) през годината, в това число Шампионската лига, титлата на Испания, световното клубно първенство, Суперкупата на Испания и на Европа, е шести с 31 точки. Световният и европейски шампион по спортна гимнастика на халки Елефтериос Петруниас (Гърция) е седми с 21 точки. Осми с 19 точки е баскетболистът Богдан Богданович, който спечели Евролигата с Фенербахче, а с националния отбор на Сърбия стигна до сребърните медали на Европейския шампионат.  Девета със 17 точки е волейболистката Тияна Бошкович, която беше определена за най-полезен играч при триумфа на Сърбия на Европейското първенство. Десети е македонският хандбалист Стоянче Стоилов, капитан на победителя в Шампионската лига Вардар (Скопие).

На 23-о място с 5 точки беше класиран носителят на малката Световна купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом Радослав Янков. Общо 30 състезатели получиха точки в анкетата.

Крайно класиране в 45-ата анкета на БТА "Спортист на Балканите" за 2017 година:
1. Григор Димитров (България), тенис - 62 точки
2. Симона Халеп (Румъния, тенис - 60
3. Рамил Гулиев (Турция), лека атлетика - 49
4. Катерина Стефаниди (Гърция), лека атлетика - 48
5. Сандра Петкович (Хърватия), лека атлетика - 46
6. Лука Модрич (Хърватия), футбол - 31
7. Елефтериос Петруниас (Гърция), спортна гимнастика - 21
8. Богдан Богданович (Сърбия), баскетбол - 19
9. Тияна Бошкович (Сърбия), волейбол - 17
10. Стоянче Стоилов (Македония), хандбал - 16
- - -
11. Ръза Каяалп (Турция), борба - 13
12. Марин Чилич (Хърватия), тенис - 12
13. Лоредана Тома (Румъния), вдигане на тежести - 10
Янис Антетокунбо (Гърция), баскетбол - 10
15. Перо Антич (Македония), баскетбол - 9
16. Миралем Пянич (Босна и Херцеговина), футбол - 9
17. Йованка Радичевич (Черна гора), хандбал - 8
Неманя Майдов (Сърбия), джудо - 8
Таха Акгюл (Турция), борба - 8
20. Тин Сръбич (Хърватия), спортна гимнастика - 7
21. Ивана Шпанович (Сърбия), лека атлетика - 6
Неманя Матич (Сърбия), футбол - 6
23. РАДОСЛАВ ЯНКОВ (БЪЛГАРИЯ) - 5
24. Нур Татар (Турция), таекуондо - 4
25. Измир Смайлай (Албания) , лека атлетика - 2
Ясмани Копейо (Турция), лека атлетика - 2
Дамир Джумхур (Босна и Херцеговина), тенис - 2
28. Сандро Сукно (Хърватия), водна топка - 1
Марио Ходжич (Черна гора), карате - 1
Метехан Башар (Турция), борба - 1