Олимпийската шампионка Елена Дементиева се отказа от тениса. Рускинята загуби с 4:6, 2:6 от Франческа Скиавоне последния си мач на шампионата на Женската тенис асоциация в Доха и изненадващо обяви решението си. На специална церемония, 29-годишната състезателка заяви, че се оттегля.

“Тази година бе много важна за мен, това е последния ми турнир. За мен бе огромна чест да бъда част професионалния тенис”, изненадващо обяви Елена, след което благодари на майка си Вера, която следва неотлъчно кариерата й.

Дементиева бе изпратена на крака от зрителите в залата, а сънародничката й Вера Звонарьова също присъства на церемонията. “Русия е горда, че те има. Това, което постигна за тениса ни е невероятно. Ти беше вдъхновение и идол за толкова много деца", каза Звонарьова.

Ким Клайстерс, Каролине Возняки, Саманта Стосър, Флавия Пенета, Хисела Дулко също слязоха на корта и се сбогуваха с Елена със сълзи на очи.


Дементиева влиза в професионалния тенис през 1998 година. В кариерата си има 16 титли на сингъл и 6 на двойки, като е достигата 3-ото място в ранглистата. През 2004 година тя губи финалите на “Роалн Гарос” и US Open. Големите успехи на Елена са на олимпиади, като тя има сребро от Сидни (2000) и злато от Пекин (2008)./БЛИЦ