Денис Шаповалов се класира за първи път в кариерата си на четвъртфиналите на Australian Open. Историческият момент за канадеца дойде след победата с 6:3, 7:6 (5), 6:3 над олимпийския шампион Александър Зверев (Германия).

22-годишният левичар демонстрира прекрасна игра на корта срещу поставеният под №3 в схемата Зверев и на „Маргарет Корт Арина“ постигна една от най-големите победи в кариерата си.

Първият сет беше решен от единствен пробив, който канадецът направи в четвъртия гейм. Във втората част двамата осъществиха по два брейка в подаването на съперника. Така се стигна до тайбрек, белязан от грешки и на Шаповалов, и на Зверев, но канадецът спечели частта при третия си сетпоинт.

Ключовият момент в третия сет беше в самото му начало. Денис Шаповалов проби подаването на Зверев още във втория гейм. Това му даде аванс, който запази до края. Канадецът сервираше за победата при 5:3 и стигна до два мачбола. При първия от тях той прати топката в аут, но след това намиращият се под напрежение германец уцели мрежата.

За място на полуфиналите Шаповалов ще се изправи срещу фаворита за титлата Рафаел Надал, който преследва своя 21-ви трофей от Големия шлем.