Арина Сабаленка (Беларус) и Магда Линете (Полша) за първи път в кариерите си се класираха за полуфиналите на Australian Open, където ще играят една срещу друга. Това означава, че на финала на първия за годината турнир от Големия шлем със сигурност ще има поне една дебютантка.

Сабаленка се класира на първия си полуфинал на Откритото първенство на Австралия след успех с 6:3, 6:2 над хърватката Дона Векич след един час и 49 минути на корта. Беларуската тенинистка е най-високопоставената в схемата участничка на турнира, която все още продължава напред.

Арина Сабаленка вече е основният фаворит за титлата в Мелбърн, след като спечели турнира в Аделаида и няма загубен сет в осемте си мача от началото на 2023 г.

Магда Линете продължава изненадващия си прогрес на Australian Open, след като елиминира чехкинята Каролина Плишкова след 6:3, 7:5. Мачът продължи един час и 29 минути. За полякината това не само е първи полуфинал в Мелбълн, но и първо участие във финалната четворка на турнир от Шлема.

Любопитното е, че в другия полуфинал има още една дебютантка на тази фаза на турнира. Това е миналогодишната шампионка от „Уимбълдън“ Елена Рибакина (Казахстан), която ще се изправи срещу двукратната шампионка от Австралия Виктория Азаренка (Беларус).

Резултати и програма на Australian open - мъже
Резултати и програма на Australian open - жени