Световният номер 14 Денис Шаповалов даде положителна проба за коронавирус, след като пристигна в Сидни, заяви самият той.

22-годишният тенисист бе сред първите играчи, които влязоха в Австралия преди началото на отборната надпревара АТП Къп на 1 януари, където той трябваше да защитава цветовете на Канада, и три седмици преди старта на първия за годината турнир от Големия шлем в Мелбърн. Той сподели в Туитър, че изпитва леки симптоми и се е самоизолирал – последният играч, който участва на демонстративния турнир в Абу Даби този месец, заразил се с коронавирус.

„Здравейте, всички, просто исках да Ви споделя, че при пристигането ми в Сидни се тествах положително за коронавирус. Следвам всички протоколи, включително изолация и уведомяването на хората, с които съм бил в контакт. В момента имам леки симптоми и очаквам с нетърпение да се завърна на корта, когато е безопасно това да се случи“, написа той в социалните мрежи.

Шаповалов игра с Рафаел Надал в Абу Даби, като испанската суперзвезда по-късно също даде положителен тест за вируса, което наруши подготовката му за Аустрелиън Оупън. Шефът на турнира от Шлема Крейг Тайли миналата седмица заяви, че е уверен, че бившият номер 1 в света все пак ще участва в Мелбърн, като надпреварата стартира на 17 януари. „Играчите, които се тестват положително сега, ще приключат период от време, докато вече не са заразни, и ще бъдат окей“, каза той пред журналисти.

Олимпийската шампионка от Токио Белинда Бенчич и тунизийката Онс Жабер също тестваха положително за Ковид след участието си в Абу Даби.