Навсякъде из форумите – у нас и по света, се коментира темата: Кой е най-добрият тенисист за всички времена? Или: Кой е по-добър от Надал и Федерер?
Хайде да оставим пристрастията настрана и да погледнем обективно фактите. Те казват всичко.
 
Роджър наистина е голям. С най-много титли в Големия шлем до момента. С куп рекорди и още трофеи. Нека обаче не забравяме, че Федерер имаше уникалния шанс да изгрее на хоризонта и да се задържи убедително на върха в период, в който липсваше конкуренцията. В годините, когато Роджър започна да гази наред, той нямаше сериозен опонент. Просто мъжкият тенис бе изпаднал в дупка и се намираше в период на смяна на големите поколения. Единствено на Федерер му конкурираше големият Андре Агаси. Американецът обаче вече бе в залеза на кариерата си, с множество перманентни контузии, а и годинките му бяха множко – Андре е с цели 11 лета по-голям от швейцареца. Федерер даже не можа да изиграе два или повече мача с друг титан – Пийт Сампрас. Двамата имат само една среща - на “Уимбълдън”, която Роджър спечели с 3:2 сета. Казано в резюме – Федерер е уникат, но и същевременно роден под щастлива звезда.

И какво се случи, когато на фронта се показа с пет години по-младият от него Рафаел Надал. Рязко и светкавично испанецът започна да дърпа трона на краля, стремейки се да седне на него. Обърнете внимание какви тенисисти попаднаха в поколението на Рафа. Ще споменем само имената на двама от тях - Новак Джокович и Анди Мъри. Надал трябваше да се справя не само с Федерер, но и с още редица качествени състезатели, които повдигнаха много нивото на тениса. Създадоха огромна конкуренция, която липсваше при най-добрите години на Роджър.
 
Надал обаче набра скорост и вече има 13 титли от Големия шлем. Нищо чудно в неделя да станат 14, с което ще намали само с три трофея разликата с Федерер. Ако пак спечели в Мелбърн, той ще стане първият тенисист в Оупън ерата, спечелил най-малко по два пъти всички турнири от Шлема.

А сега за директните мачове между Рафа и Роджър. Ами вижте статистиката. Коментарът е излишен. 23:10 победи в полза на испанеца. Това не е само превъзходство. Това е смазващо превъзходство! Последният успех на Федерер над Надал в мач от турнир от Големия шлем датира от 2007 година...

В момента превъзходството на Рафа над швейцареца е толкова голямо, че се стигна дотам той с контузена ръка да го победи с 3:0 сета днес. До момента Надал има само един изгубен сет на Аустрелиън Оупън – в двубоя си с нашия Григор Димитров.
 
Всъщност, ето ги и самите цифри. Вижте ги. Май не е нужно да се питаме кой е по-добър от Надал и Федерер. Както и кой е най-добрият тенисист за всички времена. Изглежда от фактите е ясно кой е властелинът на корта.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ

Титли от Големия шлем:
Роджър Федерер – 17 (7 Уимбълдън, 5 US Open, 4 Аустрелиън Оупън, 1 Ролан Гарос)
Рафаел Надал – 13 (8 Ролан Гарос, 2 Уимбълдън, 2 US Open, 1 Аустрелиън Оупън)

Всички мачове помежду им: Надал, 23-10

Всички финали: Надал, 14-6

Голям шлем мачове: Надал, 9-2
Аустралиън Оупън: Надал, 3-0
Ролан Гарос: Надал, 5-0
Уимбълдън: Федерер, 2-1
US Open: Не са се срещали
Голям шлем финали: Надал, 6-2

Tennis Masters Cup / ATP World Tour Finals мачове: Федерер, 4-1

Tennis Masters Cup / ATP World Tour Finals Финали: Федерер, 1-0

ATP Masters Series / ATP World Tour Masters 1000 мачове: Надал, 12-4

ATP Masters Series / ATP World Tour Masters 1000 финали: Надал, 7-3

ATP World Tour 500/ATP International Series Gold мачове: Надал, 1-0

ATP World Tour 500/ATP International Series Gold финали: Надал, 1-0