Точно преди 31 години на една среща под “кодовото” наименование „Приятели на морето” във Варна на млади (по онова време) журналисти, шефът на тогавашния Клуб на младите журналисти Явор Цаков, екс-бос на програма „Хоризонт” на БНР, предлага да подари голяма торта на победителя в импровизиран на място техен турнир по тенис. Идеята е приета радушно. На корта в Международния дом на журналистите излизат бъдещи „звезди” на журналистиката, като Асен Агов и Сашо Диков, покойният проф. Марко Семов-гост на проявата, бъдещи главни редактори и издатели на вестници, бъдещи дипломати. Тортата изяждат после всички задружно, а през септември на същата 1983 г. кортовете на БСФС (сега Първи софийски тенис-клуб) приемат участниците и в първото официално журналистическо първенство по тенис.

И така вече 31 години, за да се стигне до сегашното му 31-о „издание”. Лично членът на УС и изпълнителен директор на СИБАНК Кристоф Де Мил (белгиец по народност, СИБАНК е част от белгийската банково-застрахователна група KBC) награди победителите в 31-ото държавно първенство по тенис за журналисти.

На кортовете на отлично поддържания и гостоприемен спортен комплекс „ДЕМА” в жк „Младост” 29 колеги (23 мъже и 6 жени) от 22 медии - печат, радио, телевизия и новинарски сайтове, си оспорваха купите и спортните награди от СИБАНК и голямата спортна фирма Head. Вероятно една от причините за скромния брой участници бяха капризите на времето в уж астрономическото лято. Повече тревожи обаче тенденцията на постоянно намаляващия брой млади журналисти и такива на средна възраст, които да играят тенис и да искат да се състезават.

Затова и «младшата» възрастова група при мъжете бе разширена до ...45 години. На финала в нея тенис-коментаторът на Евроспорт (Eurosport) и бивш състезател Николай Драгиев срещна жестока съпротива в лицето на много напредналия през последния сезон Милен Германов (от спортно-информационната агенция Novsport.com). Накрая големият състезателен опит на Драгиев си каза тежката дума – 9:6 игри (гейма).

Друг „ас” на тенис-журналистиката Тодор Попов, коментиращ сега за ТВ+(от понеделник той ще бъде отново зад микрофона заради „Уимбълдън-2014”), победи в другата сравнително най-многобройна група – „старшата”. За радост на всички колеги и публиката на ДЕМА на корта в тази група все още в отлична кондиция излязоха и доайените – връстниците (на по 79 години?!) : филмовият редактор и кинорежисьор Александър (Санко) Обрешков и екс- радиожурналистът и отличен скиор Асен Саев, както и неостаряващият Любомир Михайлов (международник в „Стандарт”).

Неговият колега – шеф на отдел „Външнополитически” на в. „Труд” Николай Петров бе най-добър в групата на „наивниците на средна възраст” (над 45 г.). Две титли в 31-ото СИБАНК Държавно първенство по тенис за журналисти грабна медийният експерт Тихомир Тинчев - поединично и на двойки (над 45 г.) в тандем с Борислав Костурков (СБЖ) след атрактивен финал срещу телевизионния „дует” Сашо Йовков и Асен Григоров (БНТ).

Двоен шампион стана и фоторепортерката от в. „24 часа” Десислава Кулелиева – поединично и на двойки, подкрепена от синоптичката на bTV Христина Балинска, която пък „осигури” за турнира слънчевото без дъжд време в събота следобед и неделя.

Сред „младежите” (до 45 г.) като най-добър тандем се изявиха Димитър Димитров (Университетско издателство) и Иво Желев (агенция „Естат”).

Борислав КОСТУРКОВ