Григор Димитров се придвижи с още едно място и вече е №11 в световната ранглиста. Българинът има 2900 точки, а от Топ 10 го дели само една позиция. На нея в момента е белгиецът Давид Гофен с 3055 точки. Григор е поставен под №10 в основната схема на Мастърса в Рим, а довечера се изправя срещу бившия №4 Хуан Мартин дел Потро. През миналия сезон българинът отпадна още в първия кръг от Александър Зверев и няма точки за защитаване. Така при добро представяне Димитров може и да влезе в Топ 10 в началото на следващата седмица.

Любопитното е, че в последните 8 мача Григор Димитров има само 3 победи и 5 загуби! От Индиан Уелс в средата на месец март допреди няколко дни българинът навлезе в познатата си колеблива форма и натрупа доста поражения. На Индиан Уелс отпадна на 1/16-финалите. Последва срив и отпадане в три последователни турнира още на старта - от Гуидо Пея в Маями, от Томи Робредо в Маракеш и от германеца Щруф в Монте Карло. Едва в Мадрид Григор постигна две победи, но в третия кръг отново записа поражение от Доминик Тийм.

Така на фона на баланс с повече загуби от победи в последните 8 мача Григор продължава да се изкачва в ранглистата. Една от причините е, че противниците преди него губят точки, които не успяват да защитят.

В челната десетка има няколко размествания. Шампионът от Мадрид Рафаел Надал вече е четвърти за сметка на Роджър Федерер, който заема пета позиция в новата ранглиста. Финалистът от испанската столица Доминик Тийм се изкачва до №7, а по едно място губят Марин Чилич и Кей Нишикори, които са съответно осми и девети.

В годишната ранглиста Рафа Надал вече е първи, измествайки Роджър Федерер. Григор остава на шеста позиция.