Поставената под номер 26 в основната схема Флавия Пенета спечели тазгодишното издание на US Open. Италианката надви сънародничката си Роберта Винчи със 7:6(4), 6:2, за да се окичи със славата на 33 години и половина. Това беше 49-ият турнир от Големия шлем за световната №26 и досега никоя тенисистка не беше печелила първия си трофей в славното каре след повече пропуснати шансове.

При награждаването след успеха Пенета изненада всички с новината, че прекратява кариерата си и след края на сезона ще се оттегли от активния спорт.

Финалът беше исторически и по още редица причини. Досега италианка не се беше класирала в мача за титлата в Ню Йорк, а сега видяхме цели две на корта, и то тенисистки, които все още бяха без титла от Шлема. Дори премиерът на страната - Матео Ренци, отмени всичките си ангажименти, за да седне на трибуните и да гледа битката на живо. Същевременно, това беше и "най-възрастният" финал на US Open, като общата възраст на двете е 66 години и 19 дни.

Мачът продължи 93 минути. Пенета и Винчи изиграха изключително оспорван първи сет, който продължи повече от 1 час. В него Пенета първа стигна до пробив, който и затвърди, за да поведе с 4:2. Винчи обаче не се предаде и изравни за 4:4, а впоследствие се стигна и до тайбрек. В него по-здравите нерви бяха на Пенета, която спечели дългия гейм със 7:4 и дръпна с 1:0 сета. Във втората част й беше далеч по-лесно, особено след като започна да се усеща умората у Винчи. Пенета дръпна рано-рано с пробив, затвърди го и в крайна сметка поведе с 4:1. Впоследствие даде само още един гейм на опонентката си, за да затвори сета и мача при 6:2 в своя полза и да триумфира с титлата.