Петима национали ще представят България на световното първенство по тенис на маса, което започва на 26 април в китайския град Сужу.

В петък за Азия заминават Станислав Голованов (състезател на "Фенербахче"-Турция), Петьо Кръстев ("Бешикташ"-Турция), Теодор Александров ("Добруджа"), Анелия Карова ("Комфорт"- Варна) и Елица Замфирова (НСА). Това съобщи треньор координаторът на националните отбори Деян Георгиев.

"Първенството се очертава като изключително силно и масово. Над 700 мъже и над 600 жени ще участват в него. Българите ще започнат в квалификационните групи. При успех в тях следват още два кръга пресявки, за да се стигне до основната схема от 128 тенисисти. Целта на нашите състезатели е да стигнат до схемата. Ще бъде трудно, но не и невъзможно. Карова успя да го постигне на световното в Ротердам, а миналата година отпадна в последния квалификационен кръг", коментира Георгиев пред tennis24.bg.

Заедно с националите на Дианабад тренира и Денислав Коджабашев, който е №4 в световната ранглиста на тенисистите на маса с увреждания и втори в европейската класация. Той е почти сигурен участник в Параолимпийските игри в Рио де Жанейро догодина, с което ще стане първия български участник в този спорт.

Родният тенис на маса ще има и представител на първите Европейски игри в Баку през юни. Това ще бъде държавната вицешампионка Анелия Карова, която получи "уайлд кард". БФТМ обаче не е получило финансиране от министерството за тази проява. Обяснението било, че Карова ще играе с покана, а не се е класирала директно.