Петра Квитова (Чехия) спечели финала на турнира в Маями със 7:6(14), 6:2 срещу Елена Рабакина (Казахстан). За 33-годишната Квитова пък това бе първа титла в Маями и първа в категорията WTA 1000 от пет години насам.

Срещата започна динамично, като и двете тенисистки опитваха да наложат своето темпо на игра. Квитова имаше мощен сервис, а Рибакина не ѝ оставаше длъжна записвайки няколко ас-а. Така се стигна до 4:4 в първия сет, когото подаващия удар на световната номер седем се срина и ветеранката получи възможност да сервира за спечелването на сета. Нервите обаче надделяха и в крайна сметка сетът трябваше да се реши от тайбрек.

В него се разрази страхотна драма, като Рибакина опропасти цели пет сетбола и съперничката ѝ я наказа за пропуснатите шансове, повеждайки с 15:14 точки. В последвалото разиграване Квитова изкопчи непредизвикана грешка и затвори сета.

Това даде импулс в играта на чехкинята, която записа седем поредни точки във втория сет. 33-годишната Квитова продължи да доминира след това и дръпна с 3:0, което я доближи до успеха. Нейната съперничка временно се съвзе и намали резултата, но нямаше сили за обрат и след като водеше в осмия гейм, допусна тя самата да бъде обърната и в крайна сметка го загуби с 2:6.