Най-добрата българска тениситка в момента - Цветана Пиронкова, отпадна още в първия кръг на турнира от Големия шлем "Аustralian Open". Нашето момиче изигра тежък мач срещу швейцарката Ромина Опранди, но загуби с 6:4, 5:7, 2:6. Цвети приключи участието си в турнира на сингъл. Срещата продължи 1 час и 52 минути и бе изпълнен с обрати, като двете тенисистки направиха общо 11 пробива.

Пиронкова едва за втори път в осемте си участия в Мелбърн отпада още на старта. Вероятно родната топ тенисистка ще загуби и позицията си в Топ 40 на света, след ранното отпадане.

Цвети поведе бързо с 1-0 гейма, като не даде точка на съперничката си. Опранди обаче върна веднага гейма за 1:1. Швейцарката поведе и проби след това Пиронкова, до 3:1, но българката върна пробива и изравни до 3:3. Нашата тенисистка след това взе своето подаване до 4:3. Пиронкова направи нов пробив за 5:3, но не успя да завърши сета от своя сервис гейм, и позволи отново да бъде пробита, за 5:4. Цвети не се отказа, и стигна до още един пробив, за да спечели първия сет с 6:4.

Във втория сет двете започнаха много равностойно и до 3:3 си разменяха сервис геймове. След това обаче Опранди стигна до пробив и поведе с 4:3. Пиронкова бързо отвърна с пробив и изравни отново до 4:4. Така сетът продължи през 5:5, но Опранди взе много важен аванс, като проби до 6:5, и сервира за частта. След като Цвети на няколко пъти спаси гейма, швейцарката стигна до 1:1 сета след 7:5.

Третият сет стартира с размяна на сервис геймовете до 2:2, но след това Пиронкова сдаде инициативата и не спечели нито един гейм. Опранди набързо затвори сета с 6:2, а с това спечели и мача с 2:1 сета./БЛИЦ