Цветана Пиронкова би петата в света Елена Дементиева със 7:5, 4:6, 6:4 и се класира за четвъртфиналите на турнира във Варшава. Това е четвърти успех на националката срещу тенисистка от топ 10. Досега тя имаше победи над Винъс Уилямс, Ана Иванович и Вера Звонарьова.

Срещата бе изключително драматична и премина през редица обрати. Цвети стигна до успеха срещу олимпийската шампионка след два часа и 58 минути игра.

В първия сет нашето момиче поведе с 2:0, обаче бързо допусна изравняване. При свои сервис в петия гейм спаси 4 точки за пробив и отново дръпна в резултата, след което спечели гейма на Дементиева за 4:2. Рускинята обаче изравни – 4:4. Двете взеха подаванията си за 5:5, след което Пиронкова обърна от 0:30 и взе подаването си. При 6:5 в полза на Цветана Елена сервираше за вкарване на мача в тайбрек, но не успя и българката спечели със 7:5.

Вторият сет започна с гейм за Цвети, в който вкара и първия си ас. Дементиева взе подаването си и проби за 2:1. Българката така и не успя да върне пробива, макар че имаше няколко възможности. Двете задържаха подаванията си и Елена изравни сетовете след 6:4 гейма.

Изключително зле започна решителния трети сет за Пиронкова. Тя допусна пробив, след което губеше с 1:3 гейма. В този момент взе подаването си и върна пробива за 3:3. 28-годишната рускиня веднага върна пробива и то на нула. Цвети се разигра и също проби за 4:4. В този момент взе подаването си – 5:4 гейма. Дементиева сервираше за оставане в мача, но българката поведе с 30:0. Последва изравняване до 40:40 и Цвети взе предимство. Тя не успя при първия си мач бол, но последва втори, в който показа здрави нерви и спечели гейма с 6:4 и мача с 2:1 сета.

С класирането си за четвъртфиналите Пиронкова спечели 15 100 долара от наградния фонд и 140 точки за ранглистата (20 от квалификациите). Най-вероятно с тях ще се изкачи до около 80-ата позиция в ранглистата. Следващата й съперничка е защитаващата титлата си Александра Дюлгеру от Румъния – номер 32 в ранглистата./БЛИЦ

Резултатите от втория кръг

Цветана Пиронкова (Бъл) – 2.Елена Дементиева (Рус) 7:5, 4:6, 6:4

Александра Дюлгеру (Рум) – Тимеа Башчински (Швейц) 6:2, 6:4

3.Ли На (Кит) – Катарзина Питек (Пол) 6:0, 6:3

Сара Ерани (Ит) – Магдалена Рибарикова (Слвк) 7:6, 6:3

6.Альона Бондаренко (Укр) – Зарбора Захлалова Стрицова (Чех) 6:2, 6:4

Грета Арн (Унг) – Клара Закопалова (Чех) 6:4, 6:4