България победи Холандия в мач от Група “D” на първа група на Евро-африканската зона на Фед Къп в Ейлат (Израел). По този начин направи решителна крачка към първото място. Националките поведоха с 2:0, след като Цветана Пиронкова разгроми Аранча Рус в мача на първите ракети с 6:1, 6:2.
 
Пиронкова започна пределно концентрирана двубоя и набързо поведе с 5:0 срещу смаяната холандка. После левичарката от Делфт взе почетния си гейм, преди Пиронкова да затвори сета. В следващата част 25-годишната пловдивчанка стартира отново с пробив, който веднага затвърди. Пиронкова продължи да доминира в двубоя и постигна нов брейк за 5:2. След това първата ни ракета сервираше за победата и го направи убедително, за да донесе крайния успех в двубоя.
 
За мача на двойки капитанката Дора Рангелова е заявила Цветана Пиронкова и Елица Костова, но вероятно ще има промени. В първата среща Диа Евтимова надигра Ришел Хогенкамп с 4:6, 6:4, 6:2. Утре България играе срещу Люксембург, а в събота – срещу водача в групата Словения. И двата отбора са без първите си ракети – Манди Минела и Полона Херцог.