Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на силния турнир по тенис за жени в Токио, с награден фонд 2 милиона долара, след успех над Аюми Морита с 6:3, 7:5. Българката за пореден път почти скъса нервите на феновете си, като за малко да загуби спечелен мач.

В началото Цвети поведе с 4:0 гейма на участващата с “уайлд кард” японка. При 40:0 в петия гейм имаше кратко прекъсване, като най-вероятно първата ни ракета е получила медицинска помощ.

Тя успя да вземе гейма и дръпна с 5:0, но даде следващите две части на съперничката си, като взе само 1 точка. При 5:2 срещата бе прекъсната заради дъжд.

Около 15 минути по-късно тя бе подновена и Морита взе нов гейм, като за щастие Пиронкова успя да затвори сета на свой сервис – 6:3.

Вторият сет започна зле за българката, която позволи на японката да поведе с 3:0 гейма. Все пак Цвети се взе в ръце и изравни при 4:4. Нашето момиче проби, но загуби своето подаване за 5:5. След нов пробив Пиронкова взе сервиса си и гейма със 7:5. Срещата продължи час и 39 минути.

За победата тя взима 70 точки и 10275 долара, а във втория кръг ще се изправи срещу победителката от мача между номер 15 Надя Петрова (Русия) и квалификантката Роберта Винчи (Италия)./БЛИЦ