Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на силния турнир по тенис в Русия - "Кремлин Къп" с награден фонд 1 милион долара. На старта на основната схема българката, която мина през калификациите, победи 30-ата в света Анастасия Павлюченкова с 6:3, 2:6, 6:4. Срещата бе изключително драматична, като българката бе на път да изпусне мача, но губейки с 0:3 в третия сет се съвзе и спечели след два часа и половина игра.

Българката игра много добре в първия сет. Още в началото вкара ас, който доказа с “ястребово око” и взе гейма на нула. Веднага след това проби съперничката си. Рускинята обаче върна пробива и изравни 2:2 гейма. Цвети взе следващите три, като направи нов пробив за 5:2. Павлюченкова си взе подаването, но силите й стигнаха само за това.
 
Във вторият сет Пиронкова отново се срина по познатия през целия сезон начин. Тя допусна три пробива и спечели само едно от подаванията си, след което загуби с 2:6.
 
Третият сет започна зле за българката, която допусна пробив и позволи на съперничката й да поведе с 3:0 гейма. За щастие се съвзе и взе подаването си за 3:1, след което спечели и следващите четири гейма за 5:3. Павлюченкова, която в последния месец би два пъти Винъс Уилямс спаси два геймбола в деветия гейм за 4:5. Пиронкова обаче спечели подаването си и взе мача.
 

С победата Цветана взима 80 точки за ранглистата (60 от мача и 20 от квалификациите) и 12,786 долара от наградния фонд.

 

“Много труден мач, дадох най-доброто от себе си и се радвам, че успях. Павлюченкова игра много добре на моменти. Ще се радвам ако играя с поставената под номер 1 Вера Звонарьова. Тогава отново ще сме на този хубав корт и за мен ще бъде удоволствие”, каза Пиронкова за “Евроспорт” след мача.

 
Това е втората й победа срещу тенисистка от топ 30 за годината. През януари в Австралия би Пати Шнидер с 6:2, 6:4. В Москва обаче ще играе срещу номер 1 в схемата Вера Звонарьова или румънката Йоана Олару./БЛИЦ