Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на силния турнир в Щутгарт, с награден фонд 700 хиляди долара. Българката, която мина през квалификациите, победи трудно грузинката Маргалита Чакхнашвили с 6:3, 6:4. Срещата продължи час и 18 минути.

В първия сет Пиронкова започна много добре и поведе с 5:1, след което позволи на съперничката й да намали на 5:3, но спечели сета с 6:3. Във втория започна зле. Допусна ранен пробив и губеше с 0:3, след което се стегна и спечели следващите 4 гейма – 4:3. Последва нова загуба при нейно подаване и 4:4, но се концентрира и взе сета с 6:4.

Така Пиронкова защити точките си от миналата година и добавя 80 към актива си, като се очаква да се изкачи нагоре в ранглистата.

Във втория кръг Цвети ще има тежка задача срещу победителката от двубоя между Йелена Янкович и Хисела Дулко. Българката има 4 загуби в четирите си мача с Янкович, като една от тях е именно в Щутгарт – през 2006-а. Двете не са играли в последните 3 години. През 2007 година губи единствения си мач с Дулко в Будапеща./БЛИЦ