Цветана Пиронкова отпадна безславно от "Ролан Гарос", продължавайки лошата си серия от началото на 2013 година. Заемащата 59-ото място в световната ранглиста пловдивчанка загуби срещата си от първия кръг след поражение с 1:6, 6:7(2) от 19-годишната канадка Южени Бушар (Канада). По този начин Пиронкова се размина с мач срещу гаджето на Григор Димитров - Мария Шарапова. Двете щяха да се сблъскат във втория кръг, ако разбира се Маша победи Шу Вей Хсиех. Двубоят им е по-късно тази вечер.

След днешната загуба Пиронкова все още има само 3 победи от началото на сезона - една от турнира в Мароко през април и две от надпреварата в Хобърт през януари. С изключение на тези две издания, тя не е успявала да преодолее първия кръг надруго състезание от WTA през 2013 година.

Двубоят на Пиронкова с Бушар продължи 1 час и 20 минути. Българката започна много колебливо срещу 93-ата в света и загуби още първото си подаване. Цвети все пак успя да намали пасива си до 1:2 гейма, но последва сериозен спад в представянето й, което доведе до катастрофалното 1:6 в първия сет.

Талантливата канадка продължи да гази пловдивчанката, повеждайки с 3:0 във втория. Пиронкова намали до 2:4, стана 2:5, а при 3:5 българката успя да пробие сервиса на Бушар и донякъде да върне интригата. В своя сервис гейм Цвети отрази два мачбола на съперничката си и изравни резултата - 5:5.

Двете спечелиха следващите си подавания и при 6:6 се стигна до тайбрек, в който канадката излезе победителка. Пиронкова на два пъти бе пробита на свой сервис и Южени Бушар спечели тайбрека със 7:2 точки.

По този начин именно канадката, а не Пиронкова, ще е съперник на Мария Шарапова, тъй като се очаква гаджето на Гришо да няма проблеми с Шу Вей Хсиех и да победи по-късно тази вечер.