Цветана Пиронкова не успя да изравни най-доброто си постижение на турнира в Палермо. Първата ракета на България отпадна на четвъртфиналите след загуба с 2:6, 2:6 от представителката на домакините Флавия Пенета. Цвети игра по-добре в началото на втория сет, но постепенно изпусна инициативата и Пенета зарадва зрителите с убедителна победа, която я прати на полуфиналите.

Двубоят на централния корт започна зле за българката. Тя сервираше в първия гейм, но го загуби след двойна грешка. Пиронкова веднага върна пробива, но грешките й продължиха. Пенета често прибягваше до къси топки, които затрудняваха Цвети. Пловдивчанката загуби всеки от първите три гейма, в които имаше сервиса, и изостана с 1:5. В края на сета тя се опита да е по-агресивна, но съперничката й беше стабилна от дъното на корта и не позволи обрат.

Пиронкова отрази брейкпойнт и поведе с 1:0 във втория сет, а след това пропиля чудесна възможност да пробие подаването на Пенета. Отлична къса топка и грешка на мрежата от страна на италианката направиха резултата 30:40, но в последвалото разиграване Пиронкова сбърка. При 2:2 гейма обаче пловдивчанката се пропука при сервирането си, а после не се възползва от несигурността на противничката си, пропускайки няколко шанса да върне пробива. Пенета спокойно затвори мача, повтаряйки резултата от първия сет - 6:2./БЛИЦ