Първата ракета на България в женския тенис Цветана Пиронкова падна с още едно място в световната ранглиста. От днес пловдивчанката е 34-а с 1739 точки. В последните две седмици, през които класацията не бе актуализирана, 23-годишната Пиронкова игра на два турнира. Първо отпадна във втория кръг в Индиън Уелс след загуба с 5:7, 6:3, 2:6 от френската квалификантка Ализе Корне, а след това отстъпи с 3:6, 5:7 пред Анджелик Кербер (Германия) в четвъртфиналите на турнира в Насау (Бахамски острови).

През следващите две седмици на Цветана Пиронкова й предстои да защитава 80 точки на силния турнир в Маями с награден фонд 4,5 млн. долара. Миналата година тя започна от квалификациите и достигна до втория кръг на основната схема.

Мартина Гледачева стигна рекордно класиране в кариерата си - 420-о място, след като в предишното издание на класацията бе 437-а. Александрина Найденова се изкачи с 90 места, след като спечели титла на турнир с награден фонд 10 000 долара в Чили преди две седмици. В момента тя е 609-а.

Датчанката Каролине Возняцки затвърди лидерската си позиция след спечелването на титлата в Индиън Уелс. Тя оглавява класацията с актив от 9850 точки, а №2 с 8895 точки е шампионката на "Аустрелиън Оупън" Ким Клайстерс. Трета в класацията е Вера Звонарьова (Русия) със 7505 точки, следвана от Франческа Скиавоне (Италия), която измести от четвъртото място Саманта Стоусър (Австралия). В Топ 10 влиза и финалистката в Индиън Уелс Марион Бартоли, която за последно бе на 17-а позиция./БЛИЦ