Цветана Пиронкова стартира с победа тазгодишното си участие на "Ролан Гарос", елиминирайки Аника Бек след обрат в нервен мач - 6:7(5), 6:3, 6:2. По този начин българката сложи край на серията си от две поредни загуби от неудобната си германска съперничка, която е 49-а в световната ранглиста.

С успеха днес Цвети се класира във втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис, а по всяка вероятност следващото й излизане на корта ще бъде срещу шампионката от 2012 година Мария Шарапова. Гаджето на Григор Димитров е фаворитка в мача си срещу Ксения Первак. Двубоят на рускинята ще се играе утре от 12 часа.

В срещата с 20-годишната Бек Пиронкова определено желаеше победата и се бореше доколкото може, а това ясно си личеше от постоянните подвиквания, коментари и монолози, с които нашето момиче привлече вниманието. В един момент Цвети дори изкрещя: "Не мога да вкарам един тъп форхенд. За какво играя бе, братче? Е*аси тъпата игра".

"Как няма да влезе тая топка?!", беше друго от подвикванията на емоционалната и доста изнервена на моменти българка.

Първият сет премина много оспорвано, като и двете тенисистки печелеха подаванията си. Най-завързани бяха седмият и осмият гейм, Цвети и съперничката й имаха шанс за пробив, но не се възползваха.

При 5:5 нашето момиче пропусна отлична възможност да пробие подаването на Бек, но го пропусна, след като водеше с 30:0. Следващите два гейма бяха взети без особени проблеми от двете – 6:6. Сетът достигна до тайбрек. При 3:1 за германката, Цвети оспори бурно съдийско решение. Тя претдираше, че топката, изстреляна от Бек, е в аут. Реферът обаче не уважи нейните претенции. Все пак Пиронкова излезе от кризата и изравни точките на 3:3. После Аника набързо натрупа солиден аванс – 6:3, и не допусна срив, за да затвори сета със 7:6.

Вторият сет започна добре за Пиронкова, която си спечели подаването в отварящия гейм. Бек изравни и постигна пробив за 2:1 в нейна полза. Цвети обаче се активизира и върна пробива за 2:2, след което последваха два нови пробива. Първо Бек поведе, но българката отново изравни - 3:3. Във важния седми гейм пловдивчанката допусна Бек да има възможност да пробие, но се съвзе и си взе подаването за 4:3, след което постигна нов пробив за 5:3. При последвалия сервис Цветана спечели и изравни геймовете до 1:1 след 6:3.

В решителния трети сет Пиронкова стартира с пробив, след което го затвърди за 2:0. Едва при третия гейм германката си вземе сервиса, за да намали до 1:2. В четвъртия гейм Бек си върна пробива и изравни до 2:2. Пиронкова не се поддаде на нервите и успя да пробие за втори път в сета за 3:2. Последва много силна игра на българката и се стигна до 5:2, а в дълъг осми гейм, преминал през няколко равенства, Пиронкова спечели и победи с 6:2, а с това и срещата, която продължи 2 часа и 33 минути игра.

Припомняме, че 26-годишната пловдивчанка, 42-а в световната ранглиста, през миналия сезон отпадна рано в Париж, след като загуби още на старта след поражение от канадката Южени Бушар с 1:6, 6:7(2).

В предишните си два мача с Аника Бек българката допусна поражения. Германката първо ликува в Люксембург през миналия сезон след 6:2, 6:2, а през февруари тази година и в Доха - 6:7(7), 6:2, 6:2.

До момента пък Пиронкова и Шарапова са се срещали четири пъти, като рускинята винаги побеждава. За да се изправи срещу Цвети на "Ролан Гарос", утре гаджето на Гришо тряба да елиминира сънародничката си Ксения Первак.

АНИКА БЕК - ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА 7:6(5), 3:6, 2:6

00000_pir_2.jpg