Цветана Пиронкова за последно взе участие в WTA надпревара в средата на месец февруари, когато отстъпи в първия си мач на Australian Open, но през миналата седмица се завърна в Тура.

Тя премина квалификациите на Masters Miami Open, а в първи кръг от основната схема се справи с Марта Костюк, но впоследствие отстъпи на Арина Сабаленка след истинско тенис зрелище - 6:0 3:6 6:7(9). 

Следващият турнир в програмата на Пиронкова е в Чарълстън, а откриващия й двобуой е по-късно през днешния ден срещу тинейджърката Кори Гоф. Благодарение на убедителното си представяне в Маями, Цвети записва сериозен скок в класацията от днес - 16 позиции и вече е 115-та в световната ранглиста, което е и най-високата и позиция от май 2017 година насам.

Втората ракета на страната ни Виктория Томова отстъпва с една позиции, заемайки 146-то място, а Изабелла Шиникова се изкачка с три позиции, за да може да стане номер 229 в класацията. През тази седмица Томова ще се опита да запише първа победа в основна схема на WTA надпревара през сезона, защото ще се включи в турнира, провеждащ се в момента в Богота, Колумбия.

След края на Мастърс турнира в Маями финалистката на надпреварата Бианка Андрееску се изкачи с три позиции, което я направи 6-та най-високо ранкирана тенисистка при дамите, а Каролина Плишкова записа лек спад, което е и причината от днес да бъде на 9-то място. Мария Сакария, която спря втората поставена Наоми Осака, ще дебютира в топ 20, а Джесика Пегула и Екатерина Александрова от тази седмица са съответно 29-та и 30-та.

При мъжете Григор Димитров отстъпи с една позиция в днешния ден, като в момента е на 17-то място в класацията на ATP. Димитър Кузманов обаче направи забележителен скок и зае най-висока позиция в кариерата си - №243, след финала, който достигна в Загреб.