Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова продължава да пише история на Откритото първенство на САЩ. 24-годишната пловдивчанка елиминира испанката Силвия Солер-Еспиноса с 6:1, 6:7, 6:3 в среща от третия кръг и за първи път в кариерата си се класира за 1/8-финалите на последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. Така България отново има 1/8-финалистка след 18 години прекъсване. През 1994 година Магдалена Малеева стигна до този етап на надпреварата, а две години по-рано участва и на 1/4-финал, което е най-голямия български успех досега в турнира.

Пиронкова започна срещата повече от добре и поведе с 3:0 гейма в първия сет. До неговия край 24-годишната пловдивчанка не допусна никаква изненада и помете съперничката си с 6:1, за да поведе в двубоя.

Във втората част нещата се развиха напълно идентично поне в началото, като българката отново дръпна с 3:0 гейма. След това обаче Солер-Еспиноса успя да спечели подаването си и направи пробив, за да намали на 3:2. Последва нов пробив на испанката, която след това не сгреши и при сервиса си, за да обърне нещата до 5:4 в своя полза. Пиронкова спечели подаването и изравни за 5:5, а при 5:6 спаси сетбол и изравни за 6:6, докарвайки нещата до тайбрек. В него испанката разби Пиронкова със 7:3 точки и в крайна сметка спечели сета със 7:6 и изравни резултата в срещата.

В началото на третия сет и двете тенисистки спечелиха подаванията си, а в третия гейм Пиронкова постигна пробив, след което го затвърди и поведе с 4:1 гейма. След това обаче Солер-Еспиноса върна пробива и намали до 4:3 за българката. Пиронкова отново направи пробив за 5:3 и взе подаването си, за да спечели мача след 6:3 в последната част. Така след като за първи път в своята кариера Пиронкова стигна до третия кръг на US Open, тя успя да го прескочи и ще играе на 1/8-финал.

Следващата противничка на българката ще бъде победителката от сблъсъка между американката Слоан Стивънс и сръбкинята Ана Иванович, която е поставена под номер 12 в основната схема на турнира.