Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова продължава поредицата от загуби в последните месеци. В мач от първия кръг на квалификациите на силния турнир в Мадрид Цвети отстъпи с 2:6, 5:7 на рускинята Екатерина Александрова, която е №89 в световната ранглиста.

За българката това е шеста поредна загуба, а последният й успех дойде преди почти 3 месеца – на 12 февруари в Доха срещу Евгения Родина.

Мачът срещу Екатерина Александрова започна отлично за Пиронкова, която проби още в уводния гейм, но допусна моментален рибрейк. Рускинята проби отново за 3-1 и затвърди с категоричен гейм. Цвети отрази пет скрити сетбола в шестия гейм, в който се разиграха 19 точки. Александрова спечели подаването си на нула за 5-2, след което затвори частта с нов брейк.

Вторият сет също започна с размяна на пробиви, след което Пиронкова взе подаването на Александрова за 3-2 и този път затвърди. Българката обаче допусна да бъде обърната от 40-0 в осмия гейм, след който резултатът стана 4-4. Двете си размениха по един гейм, след което Цвети пропусна отлична възможност и три скрити сетбола в 11-ия. Александрова се измъкна от 15-40, а после спаси още един брейкбол, за да поведе с 6-5. Последва нервен гейм, в който Пиронкова пропусна преднина от 40-15 да вкара сета в тайбрек и напусна турнира.

За Цвети предстои тежка задача на "Ролан Гарос", където има да защитава близо половината от точковия си актив, а ранно отпадане би я изхвърлило от Топ 100 на ранглистата.