Цветана Пиронкова продължи победния си ход на турнира "Апиа Интернешънъл Сидни", където през изминалия сезон спечели първата си титла на ниво WTA. В мач от третия кръг на квалификациите, започнал със сериозно закъснение заради проливен дъжд, българката отвя с убедителното 6:3, 6:1 американката Никол Гибс. Успехът класира Пиронкова в основната схема, а победата е 11-а поредна за пловдивчанката в Сидни.

С елиминирането на Гибс първата ни ракета си осигури 5580 долара от наградния фонд и 25 точки за световната ранглиста. В първия кръг на основната схема Пиронкова ще срещне Анджелик Кербер (№9), Доминика Цибулкова (№11), Флавиа Пенета (№12) или Каролина Плишкова (№23). Коя ще бъде следващата съперничка на миналогодишната шампионка, ще стане ясно по-късно днес, когато ще бъде тегленето на жребия за поставяне на квалификантките в схемата.

Мачът с 21-годишната Гибс започна със сериозно предимство за Цвети, която се възползва по възможно най-добрия начин от множеството грешки в играта на американката, спечели на два пъти подаването й и набързо поведе с 4:0. Пиронкова дори имаше възможност за още един пробив, но съперничката не се предаде и съумя да намали резултата до 3:4 след три изключително оспорвани гейма. Първата ни ракета обаче спря серията на Гибс след стабилен сервис гейм, а още един пробив сложи край на първия сет - 6:3.

Във втората част задачата на българката изглеждаше далеч по-лесна. Гибс изобщо не успя да се противопостави на устремилата се към победата Пиронкова, която отново поведе с 4:0, а в крайна сметка сетът завърши 6:1, с което приключи и срещата.

Припомняме, че преди да елиминира Гибс пловдивчанката изигра два мача от квалификациите, като в първия кръг постигна трудна победа над Шанел Скеперс със 7:6(5), 4:6, 6:2, а след това много по-лесно се справи с Дона Векич - 6:1, 6:0.