Цветана Пиронкова загуби от Саманта Стосър с 4:6, 6:7 (6) и отпадна от 1/4-финалите на "Ролан Гарос", след като преди това преодоля последователно Сара Ерани, Йохана Ларсон, Слоун Стивънс и Агниешка Радванска. Пловдивчанката записа четвърта загуба в петте си мача със Стосър и прекъсна серия от четири последователни победи в Париж.

Българката имаше превес в началото на двата сета в мача, но по-мощната игра на австралийката и по-слабите сервиси на Цвети й попречиха да се поздрави с победа. Пиронкова игра с разтежение от двубоя с Ахниешка Радванска в неделя, което повлия на движението й по корта.

Плодивчанката не успя да стане първата българка с полуфинал на "Ролан Гарос", но е една от четирите с 1/4-финал заедно със Сесил Каратанчева (2005), Катерина Малеева (1990) и Мануела Малеева (1985, 1987, 1989, 1990). 

На полуфинал Стосър ще играе с испанката Гарбине Мугуруса, победила по-рано днес изненадата Шелби Роджърс.

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна отлично за Пиронкова и при 1:1 българката успя да запише пробив. Стосър изравни за 2:2 при подаване на Цвети, която отново проби и защити пробива за 4:2. Пиронкова поведе с 40:0 в седмия гейм, но след това Стосър осъществи обрат и взе четири поредни гейма за крайното 6:4. Австралийката предложи много по-мощна игра в последните няколко гейма, на което Пиронкова не успя да намери противодействие.

ВТОРИ СЕТ
Втората част повтори първата в началото си - 1:1 и пробив за Пиронкова. Този път българката успя да пробие Стосър с гейм на нула за 3:1, но австралийката си го върна също на нула за 3:2 в полза на Пиронкова. Пловдивчанката показа проблеми в сервиса, а по-мощните удари на Стосър от дъното на корта й позволиха да изравни за 3:3. При този резултат на корта започна да вали, но твърде леко, за да попречи на мача. Стосър и Пиронкова взеха сервис геймовете си за 4:4, а в най-дългия гейм в мача австралийката взе аванс за 5:4. Пиронкова изравни резултата при свое подаване - 5:5, след което макар да загуби гейм, доведе сета до тайбрек - 6:6. В началото му Пиронкова заигра много по-добре, поведе с 5:1, но пропиля уникалния си аванс. При 6:4 пропусна два сетбола, а после окончателно рухна - 6:8 точки в тайбрека и общ резултат 4:6, 6:7.


РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА ПРИ МЪЖЕТЕ НА "РОЛАН ГАРОС" - ТУК !!!
РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА ПРИ ЖЕНИТЕ НА "РОЛАН ГАРОС" - ТУК!!!