Първата ни ракета Цветана Пиронкова загуби от Ромина Опранди първи кръг на силния турнир за жени Qatar Total Open. Пловдивчанката отстъпи с 6:7(2), 5:7 и загуби немалко точки за ранглистата, тъй като миналата година стигна трети кръг тук.

Двубоят започна равностойно, а Опранди съумя да се справи с подаването на Пиронкова и за първи път в срещата излезе напред при 4:3. Цвети пробива за 4:4 и дори поведе с 5:4. Пловдивчанката дори стигна до сетбол, но не успя да го реализира. В крайна сметка изходът на сета се реши чрез тайбрек. Опранди поведе последователно с 4:0 и 5:1 точки, след което затвори сета със 7:2 точки след точно един час игра.

По сходен начин се разви и втория сет. Опранди първа проби за 4:2,а Цвети моментално върна пробива - 3:4, а впоследствие и изравни резултата - 4:4. В десетия гейм на втория сет на Пиронкова и се наложи да отразява мачбол. При 4:5 и 40:40, пловдивчанката допусна двойна грешка в най-неподходящия момент и позволи на Опранди да се доближи само на точка от успеха. Пиронкова обаче взе следващите 3 разигравания и изравни за 5:5. За жалост при 5:6 Цвети отново позволи на Опранди да стигне до мачбол, а този път състезаващата се за Швейцария италианка не сбърка - 6:7, 5:7.

Загубата попречи на Пиронкова да се изправи срещу световната №1 Виктория Азаренка, която я очакваше във втори кръг.

От началото на сезона българката има регистрирани 4 загуби в WTA.