Цветана Пиронкова започна с победа участието си на последния турнир от Големия шлем за сезона - US Open. Първата ни ракета отстрани италианката Карин Кнап с 6:4, 6:3. Това беше втори сблъсък между двете. Първият приключи отново с победа с 6:0, 6:1 за Пиронкова в Щутгарт през 2006 г. Така Цвети сложи край на черната си серия от шест поредни загуби.

През миналата година тя отпадна още на старта. Сега нашето момиче си си осигури чек за 60 420 долара и 70 точки за световната ранглиста, благодарение на които е възможно отново да се завърне в Топ 50.

Пловдивчанката започна уверено и в първия гейм даде само точка на противничката си. Кнап изравни резултата, печелейки подаването си на 30. Последва размяна на пробиви. Кнап набързо поведе с 40:0 и реализира още първия си брекпойнт. Цвети върна пробива още при първата си възможност, давайки само една точка на съперничката си. При резултат 5:4 Пиронкова за трети път проби и затвори драматичния сет.

Тя стартира силно и втората част и дръпна с 4:0 гейма, с което окончателно пречупи съпротивата на италианката. Кнап успя да върне единия пробив и да намали резулатата на 4:2. Карин дори поведе 30:15 при подаването на Пиронкова, но не удържа аванса и това реши всичко. Пловдивчанката поведе с 5:2, а няколко минути по-късно грабна и сета с 6:3.

Във втори кръг българката ще се изправи срещу победителката от сръбския сблъсък между Йелена Янкович и Бояна Йовановски.
Най-доброто представяне на Пиронкова на последния за годината турнир от Големия шлем бе през 2012-а, когато тя достигна четвъртия кръг.